επενδυτικη διαδικασια

ΠΕΛΑΤΗΣ


Κάθε επενδυτής προτού  λάβει οποιαδήποτε απόφαση για την διαχείριση των χρημάτων του πρέπει να προσδιορίσει ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος απόδοσης που θέλει να πετύχει, ποιος είναι ο επενδυτικός κίνδυνος που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ,ποιους περιορισμούς  ρευστότητας  έχει ,πιο είναι το φορολογικό καθεστώς που διέπει τις επενδύσεις του  και αφού λάβει υπόψη του τις προσδοκίες για την αγορά να προσδιορίσει την κατάλληλη κατανομή κεφαλαίων έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι στόχοι που έχει θέσει και να πληρούνται οι περιορισμοί στους οποίους υπόκειται.   

  • ΣΤΟΧΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Κάθε επενδυτής οφείλει να προσδιορίσει ένα ρεαλιστικό στόχο  απόδοσης που θα επιθυμούσε να πετύχει έτσι ώστε να εξασφαλίζει ένα εισόδημα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο απο τις επενδύσεις του και συγχρόνως να αυξάνεται το αρχικό κεφάλαιο επένδυσης με ένα ρεαλιστικό ρυθμό (ανάλογα με τις επικρατούσες νομισματικές συνθήκες) κατά μέσο όρο σε μακροπρόθεσμο διάστημα.
Ως παράδειγμα θα μπορούσε να αναφερθεί ο επενδυτικός στόχος ενός παγκόσμιου χαρτοφυλακίου το οποίο θα μπορούσε να πετύχει αποδόσεις της τάξης άνω του 5% κατά μέσο όρο σε μια πενταετία ανάλογα με τον επενδυτικό κίνδυνο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο επενδυτής . Με δεδομένο ότι τα επιτόκια καταθέσεων παγκοσμίως κινούνται στην περιοχή του μηδενός ο παραπάνω στόχος είναι φιλόδοξος εντούτοις μπορεί να επιτευχθεί με το κατάλληλο μίγμα επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

  • ΣΤΟΧΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Ο Επενδυτικός κίνδυνος για ένα επενδυτή είναι συνάρτηση της ικανότητάς του να αναλάβει κίνδυνο αλλά και της επιθυμίας του να αναλάβει κίνδυνο.
Αντικειμενικοί παράγοντες όπως ,η οικονομική ασφάλεια μέσω της διατήρησης αγοραστικής δύναμης , ο χρονικός ορίζοντας  της επένδυσης αλλά και κατά πόσο μια μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου μπορεί να διακινδυνεύσει την επίτευξη των στόχων του επενδυτή αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την ικανότητά του να αναλάβει κίνδυνο.
Υποκειμενικοί παράγοντες όπως , το ψυχολογικό profile ,η επαγγελματική εμπειρία η εξοικείωση με την αποδοχή κινδύνου αποτελούν αντίστοιχες παραμέτρους για επιθυμία ανάληψης κινδύνου.   

  • ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Στόχος κάθε επενδυτή είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου κάτω όμως από ένα πλήθος περιορισμών , περιορισμοί ρευστότητας ,χρονικός ορίζοντας επένδυσης, φορολογία, νομοθετικό και κανονιστικό περιβάλλον.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Η δημιουργία χαρτοφυλακίου θα γίνει με βάση την κατανομή επενδύσεων στις επιμέρους εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές που προσφέρει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ ΣΥΝΔΕΔΕΜΈΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΌΣΩΠΟΣ της οποίας είναι η εταιρία.
Αφού ληφθούν υπόψη οι επενδυτικοί στόχοι του επενδυτή και εκτιμηθούν μακροοικονομικοί  και μικροοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις διαφορες μορφές επένδυσης θα καθορισθεί το κατάλληλο μίγμα επενδύσεων για τον επενδυτή   

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ


Για τον ιδιώτη επενδυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικά να αξιολογηθεί η απόδοση σε σχέση με τους στόχους απόδοσης που είχε θέσει ενώ στην περίπτωση του θεσμικού επενδυτή που έχει δείκτη αναφοράς να εκτιμηθεί η απόκλιση απο τον δείκτη αλλά συγχρόνως να εκτιμηθεί  ο επενδυτικός κίνδυνος.

ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να γίνεται μια ανασκόπηση των παραμέτρων που επηρεαζουν τις διαφορες κατηγορίες επενδύσεων που έχουν επιλεγεί και να γίνεται ανακατανομή αυτών με βάση τα νέα δεδομένα.